Botafogo Kft. - Professzionális takarításBotafogo Kft.professzionális takarítás

Az ózonról

Mi is az az ózon?

Az ózon egy három oxigénatomból álló instabil molekula, amely azonnal felismerhető jellegzetes szúrós szagáról. Az ózon erős oxidáló tulajdonságának köszönhetően vegyszerek nélkül szünteti meg a penészt és az egyéb káros mikroorganizmusokat. Gátolja a kórokozó baktériumok- és vírusok megtelepedését. Az állott, dohos és egyéb kellemetlen szagokat – mint például a dohányfüst átható illata – minden zárt helyiségben elűzi. Az ózon egyik tulajdonsága, hogy nem tárolható és nem szállítható, ezért minden esetben az adott helyszínen kell előállítani azt.

Számtalan használati tárgy és eszköz, amelyet a mindennapokban már megszokott módon használunk, úgymint az aeroszolok (spray-k), a hűtőgépek, a légkondicionáló berendezések, a műanyaghabok, a mezőgazdasági rovarirtó szerek, az oldó- és tisztítószerek mind klórt és bromidot tartalmazó gázokat juttatnak a levegőbe, amelyek jelentős károkat okoznak az ózonréteg felületén. Ezek a szennyező anyagok reakcióba lépnek az ózon molekulákkal és megsemmisítik azokat. Lényegében ezzel magyarázható az ózonréteg elvékonyodása és a tudósok által oly sokszor emlegetett ózonlyuk keletkezése. A fent említett káros gázokkal kapcsolatban a legaggasztóbb probléma az, hogy rongáló hatásuk még a légkörbe kerülésüket követőn is több évig megmarad.

Fontos kiemelni, hogy a légköri ózon alapvető eleme a fennmaradásunknak, míg a talajmenti ózon veszélyt jelent az egészségünkre. Az autók kipufogógázai, mint például a nitrogén-oxidok (NOx) és az illékony szerves vegyületek (VOC) kölcsönhatásba lépnek és talajmenti ózont hoznak létre (O3), amely káros tulajdonságokkal bír. A probléma különösen súlyos nyáron, amikor a hőség miatt az ózon megreked a talaj közelében. A sztratoszférában azonban, a földfelszíntől számítva 10-50 km magasan viszont az ózon már fontos védelmi szerepet tölt be, ugyanis megakadályozza, hogy a káros UV sugarak a földre jussanak, mivel elnyeli azokat.

Az ózon hatásmechanizmusa

Az ózon erősen antibakteriális hatású, vírus és csíraölő, szagtalanító, megfelelő koncentrációban alkalmazva hatásosan megöl minden egészségre ártalmas organizmust, higiénikus környezetet teremt. Az ózonfertőtlenítés technológia nem tartalmaz vegyszeres kezelést, az ózon mint reagens molekula rövid időn belül lebomlik, így kíméletes és környezetbarát módon segít a fertőtlenítésben. A technológia használata egy kórokozóktól és kellemetlen szagoktól mentes higiénikus, friss illatú környezetet eredményez.

Az ózon előállítása

Az elektronika fejlődése tette lehetővé az ózon gáz nagy mennyiségben történő előállítását kis méretű készülékekkel és így könnyű hordozhatóság mellett. Fejlesztőmérnökeink a legmodernebb készülékeket hozták létre, melyek praktikusak, esztétikusak, könnyen szállíthatók és megfelelő teljesítményt biztosítanak.